Veelgestelde vragen

Heb je vragen, bijvoorbeeld over de overstap naar een andere school? Dan raden we je aan om te gaan praten met iemand binnen de school, zoals de leerkracht of mentor. Mocht je vragen hebben waar je samen niet uitkomt, of meer informatie willen, dan vind je hier antwoorden op veelgestelde vragen.

Als jouw vraag niet wordt beantwoord, neem dan gerust contact met ons op via ons contactformulier [LINK]. We zullen zo snel mogelijk reageren.

Ik maak me zorgen

Ik wil graag met iemand over mijn problemen praten. Bij wie kan ik terecht?

Als je graag met iemand over je problemen wilt praten kun je terecht bij de kindertelefoon. Je kunt ook kijken op de website van jongerenhulp.

Ik heb denk ik hulp nodig. Waar kan ik dat vinden?

Soms kan het zijn dat je hulp nodig hebt, bijvoorbeeld omdat je onzeker bent of moeite hebt met je thuissituatie. Je kunt dan bij een aantal mensen terecht die jou kunnen helpen bij het zoeken naar de juiste hulp: je ouders/verzorgers, je mentor, vertrouwenspersoon op school, ambulant jeugdhulpverlener of zorgcoördinator.

Kom je er niet uit? Neem dan contact op met ons.

Ik heb zelfmoordgedachten. Waar kan ik terecht?

Als je last hebt van zelfmoordgedachten kun je anoniem de hulplijn bellen met het nummer: 0800-0113. Je kunt ook anoniem chatten bij zelfmoordpreventie.

Ik zou graag betrouwbare informatie, tips en praktische adviezen willen hebben voor mezelf. Waar kan ik terecht?

Als je behoefte hebt aan betrouwbare informatie, tips en praktische adviezen voor jezelf, kun je de website van het Nederlands Jeugdinstituut bekijken.

Ik ben ongewenst zwanger. Waar kan ik terecht?

Als je ongewenst zwanger bent kan je hier meer informatie over vinden op de website Fiom of Siriz.

Als je het fijn vindt om er met iemand over te praten, kun je contact opnemen via de hulplijn met Fiom (088-1264900) of Siriz (0800-4400003). Met Siriz kun je ook chatten.

Hoe weet ik of ik te maken heb met een loverboy?

Het is lastig om in een situatie te zitten waarin je niet weet of je te maken hebt met een loverboy. Op deze website kun je meer informatie vinden over loverboys. Je kunt ook je twijfels in een gesprek delen met bijvoorbeeld je mentor, een vertrouwenspersoon op school of een jongerenwerker.

Als je zeker weet dat je te maken hebt met een loverboy, zoek dan contact op met de politie. Zij kunnen je verder helpen.

Mijn ouders/verzorgers zijn gescheiden. Waar kan ik terecht voor meer informatie?

Als je ouders/verzorgers gescheiden zijn en je hebt behoefte aan meer informatie, kun je op de website van Villa Pinedo terecht.

Ik heb vragen over familie en vrienden, gevoelens, seks en relaties, roken, drank en drugs of LHBTIQA+. Waar kan ik terecht?

Als je vragen hebt over een van deze onderwerpen, kun je terecht op de website van de GGD.

Ik heb ondersteuning nodig op school

Ik heb een chronische ziekte. Hoe kan ik daarmee omgaan op school?

Op de website van Zorgeloos naar School kun je alle informatie vinden die je nodig hebt wanneer je te maken hebt met een chronische ziekte op school.

Ik heb faalangst. Is er hulp voor mij?

Als je faalangst hebt, kan je daar hulp bij krijgen. Je kunt het vertellen aan een docent op school of je mentor. Zij zullen het dan bespreken met de zorgcoördinator op school en kijken wat er mogelijk is. Zo kun je bijvoorbeeld meedoen aan een faalangsttraining.

Ik zoek huiswerkbegeleiding. Waar kan ik terecht?

Als je huiswerkbegeleiding zoekt in regio Zutphen kun je terecht bij de volgende huiswerkbegeleidingsinstituten: HomeworXX, Lyceco, Leermotivatie, Bijlesadres, Berkel-B en Librabegeleiding.

Bij sommige scholen is er ook de mogelijkheid om huiswerkbegeleiding te krijgen door oudere leerlingen uit de bovenbouw.

Ik word gepest. Waar kan ik hulp vinden?

Pesten heeft een grote impact: je kunt je daardoor heel vervelend, depressief, onzeker en onveilig voelen. Het is belangrijk om hier zo snel mogelijk hulp voor te zoeken. Ga daarom in gesprek met iemand bij wie jij je prettig voelt. Je kunt hierover in gesprek gaan met je ouders of verzorgers, een docent of een vertrouwenspersoon.

Als je het fijner vindt om anoniem met iemand te praten, kun je hier terecht: Stop pesten nu, Nederlands jeugdinstituut, Pestweb. 

Mijn rechten en plichten

Waar heb ik recht op als het gaat over zorg en onderwijs in Nederland?

Waar je recht op hebt als het gaat over zorg en onderwijs in Nederland kun je vinden op de website van de kinderombudsman.

Wat is het hoorrecht?

Hier vind je alle informatie over wat hoorrecht is en wat je ervan kunt verwachten.

Wat zijn de rechten van het kind?

Recht op onderwijs

Volgens het Kinderrechtenverdrag en de Verklaring van Salamanca, heeft ieder kind recht op onderwijs. Dit geldt ook voor kinderen die extra ondersteuning nodig hebben. Kinderen met extra onderwijsbehoeften moeten de mogelijkheid hebben om naar reguliere scholen te gaan en extra ondersteuning te krijgen die ze verder helpt.

Het recht op onderwijs houdt in dat de basisschool gratis moet zijn voor ieder kind in Nederland. Daarnaast moet de overheid ervoor zorgen dat verdere ontwikkeling op het voortgezet- en beroepsonderwijs toegankelijk is.

Rechten bij ziekte

Als je in het ziekenhuis bent opgenomen, of in verband met ziekte thuis zit, heb je als kind ook recht op onderwijs. De school zal dan ondersteuning bieden en bekijken wat er mogelijk is.

Recht op vervoerskosten

Vervoerskosten voor schoolbezoeken kunnen vergoed worden als je vanwege een beperking niet zelfstandig of zonder begeleiding kan reizen. Je kunt bij jouw eigen gemeente een beroep doen op deze regeling.

Wat zijn de plichten van het kind?

Naast rechten heb je ook plichten, bijvoorbeeld leerplicht.

Leerplicht

Kinderen hebben het recht én de plicht om naar school te gaan. Kinderen vanaf 5 jaar tot en met 16 jaar zijn volledig leerplichtig: verplicht om onderwijs te volgen. Deze leerplicht begint op de eerste schooldag van de maand nadat je vijf jaar oud bent geworden en eindigt aan het einde van het schooljaar je zestien jaar oud bent geworden. De leerplicht houdt in dat je regelmatig naar school gaat en geen les verzuimt. Je bent verplicht deel te nemen aan alle onderwijsactiviteiten die voor jou bestemd zijn. De leerplichtambtenaar houdt toezicht op de leerplicht.

Vrijstelling leerplicht

In zeer uitzonderlijke situaties kan je worden vrijgesteld van de leerplicht. Bijvoorbeeld als:

  • Je door lichamelijke of psychische redenen niet tot een school kunt worden toegelaten. Je ouders of verzorgers kunnen hiervoor een vrijstelling aanvragen bij de leerplichtambtenaar in de eigen gemeente.
  • Je ouders of verzorgers grote godsdienstige of levensbeschouwelijke bezwaren hebt op hoe het onderwijs in de buurt wordt gegeven. Hiervoor moet een aanvraag van de vrijstelling worden gedaan, ten minste een maand voordat de jongere leerplichtig wordt.
  • Je in het buitenland naar school gaat. Je bent dan van de Nederlandse leerplicht vrijgesteld. Als je ouders/verzorgers een trekkend bestaan leiden, ben je onder bepaalde voorwaarden en in bepaalde maanden vrijgesteld van school.

Zie voor meer informatie over vrijstellingen van de leerplicht de website van de Rijksoverheid.


Kwalificatieplicht

Tussen de zestien en achttien jaar hebben jongeren een kwalificatieplicht als zij nog geen startkwalificatie hebben. Een startkwalificatie is een diploma havo, vwo, mbo-niveau 2 of hoger. Tijdens de kwalificatieplicht moeten jongeren volledig dagonderwijs volgen.

Verlof

In sommige gevallen mag je afwezig zijn van school. Dit heet geoorloofd verzuim. Denk aan ziekte, schorsing, of verhindering door godsdienstige verplichtingen. Het kan ook voorkomen dat de school gesloten is. Voor sommige van deze gevallen moet het schoolbestuur verlof verlenen, alleen dan heb je toestemming om afwezig te zijn.

Informatie over hoe je verlof aanvraagt, vind je in de schoolgids of vraag je op bij je school.

Is je verlof korter dan tien dagen? Hierover beslist het schoolbestuur.

Is je verlof langer dan tien dagen? Hierover beslist de leerplichtambtenaar.

Ik moet misschien naar een andere school. Moet ik betrokken worden bij het Ontwikkelingsperspectief (OPP) en de gesprekken op school?

Ja, het is heel belangrijk dat jij betrokken wordt. Het gaat namelijk over beslissingen over jouw toekomst. Een Ontwikkelingsperspectief (OPP) gaat over jouw ontwikkeling en jouw toekomst. Jij mag dus ook vertellen wat jij ervan vindt en wat je zelf denkt wat het beste is voor jou.

Ik ben twee keer gezakt voor mijn eindexamen. Welke mogelijkheden heb ik?

Als je twee keer bent gezakt voor je eindexamen, kun je op deze website zien wat je mogelijkheden zijn.