Passend onderwijs voor je kind

Lessen volgen op school werkt voor iedereen anders. Zo kan de een uren stilzitten en zich verdiepen in een theorie, waar de ander misschien meer behoefte heeft aan afwisseling en dingen ondernemen. Misschien heeft jouw kind iets extra’s nodig om de lessen goed te kunnen volgen. Hiervoor kan de school zelf extra hulp inzetten.

Soms is er meer nodig dan dat de school van jouw kind op dat moment kan bieden. Het kan dan zo zijn dat je kind naar een andere school in de regio gaat. Dit kan een school voor voortgezet speciaal onderwijs (VSO) of een school voor praktijkonderwijs (PRO) zijn. Dit gaat altijd in overleg met je kind, want het gaat over zijn toekomst.

Elke jongere moet, in de regio waar hij of zij woont, onderwijs krijgen dat bij hem of haar past. Dat heet passend onderwijs.

Bekijk hieronder een uitlegvideo over passend onderwijs

Verwijzing naar speciaal onderwijs

Sommige leerlingen hebben specialistische ondersteuning nodig bij het volgen van onderwijs. Als dat het meest passend is voor jouw kind en de school dat niet kan aanbieden, kan een doorverwijzing naar het voortgezet speciaal onderwijs worden voorgesteld. Hiervoor is een zogenoemde toelaatbaarheidsverklaring (TLV) nodig. Deze aanvraag wordt in samenwerking met de ouders/verzorgers van het kind ingediend.

Is jouw kind een basisschoolleerling?

Zit jouw kind in groep 7 of 8 van de basisschool en is er de verwachting dat hij op het voortgezet onderwijs extra ondersteuning nodig heeft? Dan kan de school ons samenwerkingsverband vragen om mee te denken voor een passende toekomstige school. Hiervoor is een handig stroomschema gemaakt [LINK].


Is jouw kind een middelbare scholier?

Gaat jouw kind al naar een reguliere school, maar heeft hij meer ondersteuning nodig dan dat de school kan bieden? Dan is de school verantwoordelijk voor het aanvragen van een toelaatbaarheidsverklaring (TLV). Het aanvragen hiervan verloopt via 4 stappen. Deze zijn hieronder beschreven. Ze zijn ook terug te vinden in dit stroomschema [LINK].

Aanvragen van een toelaatbaarheidsverklaring

Stap 1: informatie verzamelen en afstemmen met jou en je kind

De school van jouw kind vraagt een TLV aan via Indigo, een beveiligd digitaal systeem. Deze aanvraag delen we met jou (en je kind, mits die ouder is dan 16 jaar). Er wordt jullie dan gevraagd om jullie mening op de aanvraag te delen.


Stap 2: TLV indienen bij het samenwerkingsverband

Wanneer het aanvraagformulier TLV en de bijbehorende documenten compleet zijn, dient de school deze in via Indigo. Zo komt de aanvraag terecht bij de Toewijzingscommissie (TWC) van het samenwerkingsverband.


Stap 3: beoordeling TLV door de toewijzingscommissie (TWC)

Wanneer de aanvraag terecht is gekomen bij de commissie, nemen zij de aanvraag in behandeling. Per jaar komt deze commissie gemiddeld 1 x per 2 weken samen volgens een vast vergaderrooster. De aanvraag van de school moet uiterlijk 14 dagen vóór een vergadering zijn ingediend.

Als de aanvraag niet compleet is, neemt de commissie contact op met de school om de ontbrekende informatie op te vragen. Wanneer de aanvraag wel compleet is heeft de TWC maximaal 10 weken de tijd om de aanvraag te beoordelen.

Na het beoordelen van een aanvraag geeft de TWC een advies. Vervolgens besluit de directeur van het samenwerkingsverband of de verklaring wordt toegekend.


Stap 4: toelaatbaarheidsverklaring ontvangst

In de week na het besluit van de directeur wordt de toelaatbaarheidsverklaring in orde gemaakt. De bevestiging hiervan wordt per post of e-mail naar jou en de school gestuurd. De school kan de toelaatbaarheidsverklaring downloaden via Indigo.

Vragen?

Heb je vragen over wat passend onderwijs precies is? Of wil je weten welke extra hulp er in de buurt is voor jouw kind? Meer van deze vragen en antwoorden vind je hier.

Wil jij je vragen liever met iemand in het echt bespreken? Een gesprek waarin je kind en jij gezien en gehoord worden? Ga hiervoor naar het onafhankelijke Ouder- en Jeugdsteunpunt.