Van de basisschool naar de middelbare
Voor leerlingen is de overgang van primair onderwijs (PO) naar voortgezet onderwijs (VO) een spannende stap. Een andere (leer)omgeving, nieuwe klasgenoten, nieuwe docenten en soms een stuk verder reizen van huis naar school. Als SWV Zutphen vinden we het belangrijk deze overgang zo soepel mogelijk laten verlopen.
Samen werken aan een soepele overgang
Goede samenwerking tussen de basisschool en de middelbare school is daarbij superbelangrijk. De leerkrachten van de basisschool kennen de leerling en weten vaak goed welke extra ondersteuning nodig is. Met die kennis kunnen we de nieuwe start vloeiend en soepel laten verlopen. Door deze samenwerking kunnen we de leerling een passende (school)plek bieden, zodat deze leerling succeservaringen op kan doen.
Op tijd beginnen
Vaak is er op de basisschool al een vermoeden dat een kind extra ondersteuning nodig heeft in het Voortgezet Onderwijs. Wij vinden het belangrijk zo vroeg mogelijk te beginnen met het zoeken naar de beste onderwijsplek. Zo zorgen we ervoor dat de overstap naar het Voortgezet Speciaal Onderwijs (VSO) soepel loopt, dit noemen we de ondersteuningsroute.
Onze ondersteuningsroute bestaat uit 7 stappen:
- De basisschool signaleert in groep 7 of een leerling extra zorg nodig heeft.
- De basisschool en de onderwijscoach stellen onderwijsbehoeften binnen VO vast.
- De Intern Begeleider van de school legt contact met het SWV.
- De basisschool organiseert een ondersteuningsteam met onderwijscoach en adviseur passend onderwijs (VO).
- De leerling en zijn ouders/verzorgers oriënteren zich op V(S)O-scholen en melden zich aan bij de school van hun keuze.
- De V(S)O school bereidt extra ondersteuning voor of vraagt een Toelatingsverklaring aan.
- De basisschool werkt aan doelen die de overgang naar het VO zo soepel mogelijk maken.